VPISI V TEČAJE JOGE IN MEDITACIJE 2019/20

Jesen je tu; spreminjajo se barve v naravi in vonj zraka, dnevi se krajšajo, temperature postajajo bolj sveže in mi se počasi vračamo v svoje ustaljene ritme.
Tudi v TerraGiti začenjamo z novo sezono, ki se je res veselimo.

Tako vam sporočamo, da se jesensko trimesečje (oktober- december 2019) vadbe joge kmalu začenja. Z oktobrom se začenjajo tudi redne zvočne kopeli in zvočno-dihalne meditacije, prav tako pa vas v letošnji sezoni čakajo zanimiva, predvsem pa praktično naravnana predavanja, delavnice in tečaji, ki bodo konec septembra objavljeni v mesečnem napovedniku.
(Opise rednih vadb najdete spodaj.)

JOGA
Letos se bomo srečevali na štirih lokacijah – Logatec/Kalce, Hotedršica, Črni Vrh in Godovič.
(V ŠD Logatec letos vadbe ne bo, ker se je spremenila namembnost malih telovadnih prostorov.)

Jogo vodi Lena Nagode Karuna Yoga, certificirana učiteljica hatha joge (RYU 300 pri B. Bertoncelj.in RYU 300 pri R. Honn) in joge za otroke (Yoga&Kids pri C. Rodenas).

VPISI 2019/20 V JESENSKO TRIMESEČJE) BODO POTEKALI:

 • HOTEDRŠICA, STARA ŠOLA: sreda, 25. september 2019, ob 18.00 – hatha joga
 • ČRNI VRH, KUD SLOGA: ponedeljek, 30. september 2019, ob 18.00 – hatha joga
 • GODOVIČ, OSNOVNA ŠOLA (2. nadstropje): ponedeljek, 30.september 2019, ob 20.00 – hatha joga
 • KALCE/LOGATEC, STUDIO TERRAGITA:
  • torek, 1. oktober 2019, ob 16.15 – joga za otroke (4 – 8 let)
  • torek, 1.oktober 2019, ob 17.30 – yin joga
  • torek, 1. oktober 2019,  ob 19.30 – gong joga
  • četrtek, 3. oktober 2019, ob 8.15 – jutranja joga
  • četrtek, 3. oktober 2019, ob 9.45 – joga zlata leta (nežna vadba za zdravje sklepov in hrbtenice)
  • četrtek, 3. oktober 2019, ob 17.30 – hatha joga
  • četrtek, 3. oktober 2019, ob 19.15 – hatha joga
  • petek, 4. oktober 2019, ob 18.30 – hatha joga

CENIK 2019/20
HATHA JOGA, 90 min, 35€/mesec, 100€/trimesečje***
YIN JOGA, 90 min, 35€/mesec, 100€/trimesečje
GONG JOGA, 90 min, 45€/mesec, 130€/trimesečje
JOGA ZA OTROKE, 45min, 20€/mesec, 50€/trimesečje
JUTRANJA HATHA JOGA: 75 min, 30€/mesec, 85€/trimesečje
JOGA ZLATA LETA 75 min, 30€/mesec, 85€/trimesečje
ENKRATEN OBISK 8€/10€/12€ jutranja in zlata leta/ hatha, yin/ gong)

– Dijaki, študenti in brezposelni imajo 5€ popusta.
 – Prva vadba je informativna in brezplačna v kolikor na vadbi še niste bili.
Če se po prvem obisku odločite za vadbo, se vam šteje kot prvi obisk redne vadbe – razen za vadbe, ki bodo potekale na dnevu odprtih vrat (glej spodaj).
  – Jesensko trimesečje*** traja do decembra 2019 – v tem času je potrebno zakupljene termine vadb porabiti, saj niso prenosljivi v naslednje, zimsko trimesečje, ki se začenja z januarjem.
– Nadomeščanja so možna med različnimi lokacijami in vadbami (razen gong joge).REDNE ZVOČNE IN ZVOČNO-DIHALNE MEDITACIJE (izvaja Urban Brenčič)Z oktobrom se začenjajo zvočno-dihalne meditacije in zvočne kopeli, ki jih bo vodil glasbenik in vaditelj integralega dihanja, Urban Brenčič.Vabljeni k raziskovanju zvoka in diha:
Studio TerraGita, sreda, 2 oktober 2019, 19.00 – 21.00 zvočna meditacija/kopel
Studio TerraGita, sreda, 16. oktober 2019, 19.00 – 21.00, zvočmp-dihalna meditacija

Za individualno delo /sproščanje z dihom in zvokom/ z Urbanom mu lahko pišete na urban.brencic@gmail.com ali pokličete na 051 650 429.


DAN ODPRTIH VRAT
Če poznate koga, ki bi želel spoznati naše delo ali pa sami še niste poskusili vseh vadb, vabljeni na Dan odprtih vrat, ki bo 27. septembra v Studiu TerraGita (Kalce 38b)
Ob 17.30 bo moč poskusiti yin jogo ob 19.30 pa hatha/gong jogo.
Obisk je informativen in brezplačen.

Če vas zanima karkoli z vadbami, dogodki ali pa vas zanima sodelovaje,
nam pišite na info@terragita.si
ali pokličite na 031 248 148.

Veseli in hvaležni bomo, če obvestilo o pričetku vadb delite s kom, ki ga bi vadba joge ali meditacije zanimala in koristila ali pa nas morda še ne pozna.

Hvala!
Se vidimo kmalu. <3

Lepo vas pozdravlja in se vas veseli,
ekipa TerraGita

URNIKI REDNH VADB

JOGA

Zakaj na vadbo joge?
Ker živimo v svetu, ki podpira in spodbuja “yang” kvalitete, torej akcijo, delovanje, ciljno usmerjenost, produktivnost, tekmovalnost in dokazovanje, deluje joga (s svojim mirnim in sprejemajočim “značajem”) kot protiutež, ki nas uravnovesi in notranje umiri, saj predstavlja ravno nasprotne kvalitete.
Joga je pot spoznavanja sebe; svojih mentalnih konceptov in procesov, prepričanj, ki nas vodijo in nam oblikujejo življenja in odnose, je praksa spoznavanja in opazovanja naših vzorcev, navad, privlakov, odporov, … Na fizični ravni nam joga pomaga ohranjati gibko in prožno ter močno telo. Joga je praksa, s katero zavestno skrbimo in vzdržujemo dinamično ravnovesje fizičnih in umskih procesov in je praksa, ki nas vedno znova vrača nazaj v sedanji trenutek – v tukaj in zdaj ter bližje k Sebi.

Kako poteka praksa joge?
Začenjamo z centriranjem, torej zavestnim in budnim opazovanjem svojega diha in postopnim obračanjem pozornosti navznoter – v svet, ki je zaradi zasičenega in hitrega zunanjega sveta pogosto spregledan in preslišan. Sledijo jogijski položaji – asane, včasih dinamični, drugič statični, ki nam pomagajo, da se fizično razgibamo, sprostimo ali okrepimo mišične skupine, podmažemo sklepe in spodbudimo delovanje notranjih organov. Asanam običajno sledi sproščnaje, pranajama (tehnike dihanja) in meditacija.
Po praksi se počutimo razgibani, umirjeni in zadovoljni.

Pri vadbi uporabljamo JOGA PRIPOMOČKE – bolstre, kvadre in trakove, ki so namenjeni podpori telesa v položajih ter omogočajo anatomsko smiselno in varno vadbo. 
Vsi joga pripomočki, ki jih uporabljamo, so narejeni iz naravnih materialov in v duhu “zero waste“. Leseni kvadri so lokalnega porekla, narejeni izpod rok lokalnega mojstra, laneni bolstri (blazine) so sešiti iz odpadnega blaga, ki jih je šiviljia spretno spremenila v izredno udobne in praktične blazine, ki nam pomagajo v podprtih, regenerativnih in sportilnih položajih. 

Pridite in poskusite, ne bo vam žal.

HATHA JOGA
Na praksi hatha joga potujemo od dinamičnih in statičnih jogijskih položajev, k dihalnim tehnikam (pranayama) in meditaciji. Hatha joga deluje tako na gibljivost kot na moč telesa, umirja um in izboljšije koncentracijo in splošno počutje. Ves čas vadbe vas v jogisjke položaje vodim in usmerjam ter skrbim, da je vaš um dovolj zaposlen, da ne “vandra” po svojih ustaljenih poteh. Na ta način krepimo sposobnost osredotočanja in smo z vsako vadbo bljižje temu, da obvladamo svoj um in poskrbimo za zdravo, močno in gibko telo.

YIN JOGA
Yin asane (položaje) izvajamo počasi, predvsem pa se v položaju zadržujemo dlje časa. Yin deluje na goboka vezivna in mišična tkiva, sprošča globoke napetosti iz telesa in krepi osredotočenost in prisotnost. Meditativna praksa, ki nas popelje na notranje raziskovanje samih sebe.

GONG JOGA
Kombinacija hatha joge in blagodejnih vibracij gonga ter kristalnih in tibetanskih posod. Med izvajanjem jogijskih asan in pranajame (cca 1h) nas ves čas spremlja igranje na gong. Sledi pol ure sproščanja v zvočni kopeli. Nežna jogijska praksa podprta z blagodejnimi vibracijami gong vas bo globoko umirila in sprostila telesno in umsko napetost.

JUTRANJA JOGA
Jutranja joga vas bo prebudila in napolnila z energijo za ves dan. Lepo je začeti dan z jogo.

JOGA ZLATA LETA
Joga namenjena nežnemu razgibavanju sklepov in hrbtenice, krepitvi mišičnih skupin in izboljšanju splošnega počutja. Čuječe, postopno in nežno izvajanje asan umirja um ter krepi telo.

S seboj prinesite joga blazino, odejo in bodite obečeni v udobna oblačila.

** Kaj o vadbi hatha joge, gong joge in yin joge pravijo udeleženci? 

“Tako yin vadba kot hatha sta zelo sproščujoči , zabavni (čeprav potekata večinoma v tišini :), polni praktičnih modrosti s strani učiteljice Lene. Zdaj je še posebaj super, ker imamo vadbo na Kalcah, saj je prostor precej bolj miren kot v ŠD Logatec. Lena – super si, brez nepotrebnega govorjenja, a vendar ne pozabiš na vse bistvene in uporabne informacije. Le tako naprej!”

“Pravzaprav bi se ti najprej iskreno zahvalila za tvoje res odlične vadbe. Zame so res pravi balzam za dušo in resnično uživam. Prvič res z užitkom hodim na jogo. Z vadbe odhajam lažja, umirjena, sproščena. Hvala ti. Daješ občutek, da je joga prav zares tvoja stvar, tvoje življenje in da živiš in učiš to kar resnično verjameš. Verjamem vate in vse dobro na tvoji poti. <3”

“Vadba mi ustreza, na njej se sprostim in umirim, vedno delamo kaj novega. Všeč mi je, da delamo v manjši skupini. Na telesu že občutim manjše spremembe.”

“Tista poldruga ura v tednu, ko v glavi utihne in telo potegneš iz cone udobja. Sprostitev, reset ter trening uma in telesa ob jasni razlagi in prijazni vzpodbudi.”

“Odlična sprostitev za sredo zvečer.”

“O yin jogi: Vadba mi je zelo všeč, ker se vsakemu posamezniku posvetiš, da lahko pravilno izvaja položaj. Prav tako mi je všeč tvoj pristop, da v primeru težjega položaja poiščeš alternativen položaj in nas ne siliš, da ostajamo v položaju točno določen čas, kot do delajo nekateri drugi učitelji. Se veselim novih vadb.”

“Ko je Lena letos pripravila urnik vadb, mi je yin joga takoj padla v oči, čeprav je prej nisem poznala. Pa ne samo to, postala je moja ljubezen pa prvi yin  To je res prvovrstna joga – meditacija za vse, ki se težko posvetijo samo meditiranju in jim osredotočanje na dih in telo pomeni pomembno točko, da dosežejo stanje pomiritve in hkrati raztezanje in sproščanje telesa v njemu lastnem ritmu, prinaša posebno vrsto zadovoljstva in pomiritve.”

“Odkar se ukvarjam in obiskujem tečaj joge, spim bolje. Zmehča telo in misli, domov ne odidem isti.”

“Vsakič z veseljem pridem. Se sprostim. Moja gibljivost je veliko boljša. Všeč mi je tudi individualen pristop in pomoč. Odlično vodenje! Še bom nadaljevala in se veselim. Odlično 5.”

“Na četrtkovo jogo vedno pridem malo “raztreščena”. Ob koncu pa sem vedno umirjena oz. pomirjena s seboj. Všeč mi je, ker delaš tudi na čuječnosti in obožujem, ko vsako uro končamo s tremi stavki – dobro mi je, varna sem in mirna sem. Včasih pogrešam malo več aktivnosti. ampak spet druge dni mi je pa super, da delamo bolj počasi – odvisno od počutja. Hvala za tvojo odprtost in pristop, ki pomirja.” 

“S prakso sem zelo zadovoljen, po vsakem obisku se počutim dobro. Bolje se gibljem, premagal sem svoje prepričanje, da nisem gibčen. Tudi pogovori pred, med in po vadbi, so mi dali snov za razmišljanje. Hvala.”

“Do sedaj sem poznala le gong kopel. Tam so mi misli pogosto uhajale drugam. Tu (na jogi) mi je všeč, ker vaditeljica govori – podaja navodila in nas s tem “drži”, da nam misli ne uhajajo drugam. Po končanem jesenskem trimesečju lahko rečem, da je moje telo bolj raztegnjeno. V vsakodnevnem življenju se bolj zavedam telesa in vezivnih tkiv (naš intranet), ki ga bolj zavestno polnim tudi s pitjem vode. Zelo mi je všeč tudi prostor v katerem vadimo, saj je toplo in prijetno. Izbor glasbe je odličen. Ton govora vaditeljice je pomirjujoč. Razmišljam, da se bom počasi preusmerila tudi na yin jogo.”

“Joga me notranje umirja, uživam v vseh asanah in vajah. Četudi so nekatere kar težje izvedljive, vem, da je to dobro za moje telo in tudi dušo. Pristop vaditeljice je topel in vabljiv. Z veseljem ji sledim. Hvala!”

“Odgovarja mi delati vaje, ki me umirijo. Po jogi sem umirjena in se v telesu dobro počutim. Čez teden večkrat pomislim na kakšen tvoj nasvet o tem kako se umakniti iz hitrega tempa in od stvari, ki na nas ne vplivajo dobro. Mimogrede nam poleg same joge daješ dobre nasvete. Imaš prijeten glas, ki me pomirja. Joga mi pomeni vzeti si čas zase.” 

“Zelo sem vesela, da sem se odločila za vadbo gong joge.Lena je odlična učiteljica, ki prenaša znanje joge na spoštljiv način do vsakega posameznika. Urban pa je enkraten s svojimi gongi in oba pričarata prijetno vadbo. Svoje doda tudi topel in prijeten prostor, ki je primeren za manjše skupine.Po vsaki vadbi se počutim odlično, glava je spočita, misli so umirjene in komaj čakam, da se v torek zvečer ponovno vidimo. Lena in Urban hvala za prijetne večere,”

“Draga Lena in Urban, zame sta zmagovalna kombinacija!  Lena, ob tebi imam občutek, da jogo čutiš, živiš in razumeš. Veš in zaznaš kaj v danem trenutku rabim(o) in daješ tisti dober občutek “OK sem”. Urban, ti nas celotno pakso joge nežno božaš s svojimi vibracijami on na koncu poskrbiš za “česnjo na vrhu smetane.” Super sta, le tako naprej!”

ZVOČNE MEDITACIJE/KOPELI IN ZVOČNO-DIHALNE MEDITACIJE

ZVOČNA MEDITACIJA/KOPEL
Na zvočnih meditacijah ali kopelih z nežnimi, a globoko prodornimi vibracijami topimo vse v telesu zastale melodije, ki ne zvenijo več v skladu z nami.
Naše telo, misli, čustva in še kaj so sestavljeni iz različnih frekvenc, ki jih je dobro uglasiti, kot bi to storili z inštrumentom, da zopet zveni harmonično. Vzemi si čas zase in se okopaj v zvokih, ki te podpirajo v tvojih namerah.

Za uvod v zvočno kopel bomo z nežnimi vajami sprostili telo in se z dihalno tehniko povezali s seboj.
Med kopeljo ležimo na tleh ali sedimo in samo poslušamo, meditiramo, opazujemo svoj dih in predvsem čutimo, kaj se dogaja. Opazujemo lahko, kako subtilna je lahko naša zaznava vibracij iz okolja in neskončnosti ter na ta način poglabljamo svoje čutenje, svojo povezavo s srcem – svojim centrom.

Na zvočnih kopelih ali meditacijah, ki jih izvajam, uporabljam inštrumente, ki izvirajo s celega sveta. Živimo v času, v katerem je pomembno, da se učimo medsebojnega sodelovanja in razumevanja drug drugega, predvsem pa sebe. Sam čutim, da lahko k temu prispevam prav s pomočjo zvoka in različnih glasbil, ki izvirajo iz različnih kultur in tradicij. Glasbila se med sabo lepo dopolnjujejo, podpirajo in nas vodijo skozi različne svetove proti sebi. Starodavne kulture so imele drugačen pogled na stvari. Torej lahko v našo zahodno kulturo vključimo nekaj starodavnih načinov v novem modernem smislu, saj zvok presega veliko jezikovnih ovir, kulturnih in tradicionalnih kontekstov. In najlepša stvar v smislu naših možganov je, da čisti zvoki aktivirajo manj izraženo polovico in s tem možnost za sprostitev našega zaznavanja sveta skozi zvok.
Po zvočni kopeli se s preprosto tehniko vrnemo nazaj in prizemljimo.
Z vami bo Urban Brenčič.

ZVOČNO-DIHALNA MEDITACIJA (DIHALNE VAJE IN ZVOK)
Na zvočno-dihalnih meditacijah bo glavni poudarek na dihanju, ki je naša najosnovnejša funkcija, ki jo lahko kontroliramo ali pa se izvaja avtomatsko. Mnoge tradicije(starogrška, budizem, taoizem, joga) so dobro vedele, kako lahko sebi v prid uporabimo dihanje in si z različnimi tehnikami pomagamo do boljšega zdravja in počutja. Zavedali so se, da nas obkroža in sestavlja življenjska energija, ki so jo imenovali “ki”, “či” ali “prana”. Prav to energijo neprestano tudi vdihujemo in izdihujemo z zrakom, katerega sestavni del je kisik, ki je najmočnejši nosilec življenjske moči. Učili se bomo kako čim več kisika pripeljati v naše celice.
Na zvočno-dihalnih meditacijah bomo izvajali različne dihalne tehnike, ki so namenjene sproščanju stresa iz telesa, boljši koncentraciji, umirjenosti, zavedanju diha in splošnemu boljšemu počutju. Vse celice telesa bomo najprej dobro predihali in sprostili, nato pa še polno previbrirali z vibracijami gonga in ostalih inštrumentov, namenjenih sproščanju.
Vabljeni v izkušnjo.
Z vami bo Urban Brenčič.

INDIVIDUALNA SPROŠČANJA DIH-ZVOK
Na individualnih sproščanjih bosta glavni orodji zvok in dih.
Namen je sprostitev v zvočnem polju, umiritev uma ter potopitev v svet zvoka, kot ga nismo vajeni.
Udeleženec leži na masažni mizi in za uvod naredi nekaj dihalnih vaj, da se telo umiri.
Po umiritvi sledi prepuščanje vibracijam različnih inštrumentov: šamanski boben, tibetanske posode, gong, kristalne posode, didgeridu, zvončki, ropotulje in še kaj.
Seansa se lahko prilagodi željam udeleženca.
Izvaja Urban Brenčič.